Aan de waterkant 2
Iedereen weet wat een libel is. Minder bekend is dat de larve in water leeft. Je ziet ze veelal in de buurt van bijvoorbeeld een poel of plas. Daar kun je ook elzenbomen aantreffen, hazelaars, rietgrassen, irissen en andere waterminnende planten. Niet vreemd om dan een elzenvlieg tegen te komen. Die zijn talrijk aanwezig in het voorjaar. Hun jongen leven twee jaar in water. Het volwassen insect zelf leeft ongeveer maar een dag of vier. Het is geen vlieg, want een vlieg heeft 2 vleugels. De elzenvlieg heeft er echter 4 en behoort tot de groep van grootvleugeligen.
Er zijn heel wat insecten die voor hun nageslacht water of een vochtrijke bodem nodig hebben. Een dergelijke omgeving ervaar ik als typisch nederlands. Daar kun je algemeen voorkomende insecten zien, die van dat water afhankelijk zijn. Niets bijzonders eigenlijk. En toch, als je voor het eerst een rietslakvlieg ziet, is dat wel een merkwaardige vlieg. De larven hiervan eten slakken, meestal waterslakken.
De kleurrijke gewone prachtwapenvlieg is…...ja prachtig. De larve eet rottend plantmateriaal. Moeilijker op te merken is de larve van een irisbladwesp. Deze bastaardrups (lijkt op rups maar heeft meer poten) eet blad van onder andere de gele lis. De volwassen zwarte wesp eet zowel stuifmeel en dergelijke als andere insecten. Ook het bescheiden gekleurde waterleliehaantje en de larven leven op en van een waterplantblad.
Een moerasweekschildkever en gewone pendelvlieg (zweefvlieg) vallen door hun kleuren wel op. Deze volwassen dieren voeden zich met nectar en stuifmeel.
Heel gewone veel voorkomende insecten. Voor mij reden om nog eens vaker goed te kijken.
- auteur
- Lia Koster
- laatst gewijzigd op
- gepubliceerd op
- uri:urn:uuid
- c2945efb-f822-4714-8ead-33242341731a