Aandacht voor hommels
Ze zien er zo aaibaar uit, dat ik er soms eentje zachtjes over het vachtje strijk. Hommels zijn goedaardig. Natuurlijk kunnen ze ook boos worden: wanneer je bijvoorbeeld eentje uit een schijnbaar klemmende positie denkt te bevrijden. Heel karakteristiek gaat dan het pootje afwerend omhoog. Het beste kun je een mannetje strelen, want die kan niet steken. Hoe zie je het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje? Nou, dat valt helemaal niet mee. Bij elke soort is dat weer anders.
Wat makkelijk is, is wanneer ik een klompje aan een achterpoot ziet zitten. Dan is het een vrouwtje. Zij verzamelt stuifmeel voor het nest. Hommels zijn sociale dieren, hebben een groot nest met een koningin en werksters en later in het jaar ook mannetjes. Hoewel niet alle hommels sociaal zijn: er bestaan ook koekoekshommels. De vierkleurige koekoekshommel bijvoorbeeld, heeft geen brede achterpoot waar voedsel op verzamelt kan worden. Deze hommel legt haar eitjes in andermans nest (weidehommel) en laten die werksters haar jongen verzorgen.
Soms slapen hommels buiten het nest, hangend in een bloem. Dat is niet zonder gevaar. De volgende dag zag ik dat een spin (gewone of vergeten tandkaak) de hommel te pakken had. In tuinen zijn er aardhommels (verschillende soorten) te vinden of de tuinhommel die er op lijkt maar een langere kop heeft. Akkerhommel, boomhommel, steenhommel en weidehommel, om een paar te noemen, heb ik er waargenomen. Aan de kleuren en het patroon van de haren kun je zien welke het is.
Bij de steenhommel heeft het mannetje een rood kontje en geel achter en op de kop. Het vrouwtje heeft alleen een rood kontje. Dat onderscheid is vrij eenvoudig. In het begin van de zomer. Naarmate een hommel ouder wordt, veranderen, verbleken de kleuren en verdwijnen haren. Dan zien ze er weer anders uit.
Over het algemeen geldt dat de mannetjes langere antennes hebben en dunnere achterpoten. Dat is echter lastig te zien, want hommels bewegen nogal veel. Een foto kan dan uitkomst bieden. Hoe meer ik erop let, hoe beter het lukt verschil te zien. En dan zie ik ook dat een hommel langskomt die wel heel fraai van kleur en tekening is. Ik ben echter aan de telefoon in gesprek en wil dat niet afbreken om een foto te maken. Later blijkt dat het zeer waarschijnlijk een moshommel is en die komt niet vaak voor, zeker niet in Utrecht. Ik zal het nu moeten doen met niet zulke goede foto’s.
Met dank aan
Johan van 't Bosch en Dominic Dijkshoorn, EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden, https://www.bestuivers.nl/meetnethommels
- auteur
- Lia Koster
- laatst gewijzigd op
- gepubliceerd op
- uri:urn:uuid
- 0a4fe3e1-a749-4cb0-b1ff-55276cf526d0