De ene wesp is de andere niet

In dit “ Jaar van de wesp” heb ik jammer genoeg weinig wespen gezien. En dan bedoel ik vooral de minder bekende wespen. Vorig jaar kwam bijvoorbeeld een urntjeswesp langs. Dit diertje met zijn fraai gevormde achterlijf metselt een piepklein nestje dat aan een urntje doet denken. In dit nestje stopt ze een eitje, met een paar rupsen erbij als voer voor het jong. Het is een solitaire wesp, een leemwesp van ongeveer 10 mm groot. Ze heeft een angel om rupsen te verlammen. Mensen steekt ze niet.

Deze zomer zag ik voor het eerst een bladluizendoder. Een prachtig zwart graafwespje ook van ongeveer 10 mm grootte. Zij vangt luizen voor in haar nest, waarvoor ze een bestaand holletje zoekt. Dat kan ook een insectenhotel zijn.

Een paar weken eerder deed een drama zich voor bij het insectenhotel. Een sluipwespje probeerde te ontsnappen aan een belager, een mier. Dit wespje, een bronswesp (een Monodontomerus) van ongeveer 4 mm groot, legt haar eitjes graag bij metselbijen. Nu had ze het zelf moeilijk. Ik heb niet gezien of het uiteindelijk gelukt is om te ontsnappen. Er zijn wel 1100 verschillende bronswespen in Nederland, de meesten veel kleiner.

Een Europese hoornaar kwam weer diverse keren in de tuin foerageren. Dit zijn sociale wespen, wat betekent dat ze met elkaar in een nest leven. Wat een grote wespen! Ze zijn ruim 20 tot 35 mm groot. Ik zag dat er eentje een spin uit een web had geplukt en hoe ze atalanta vlinders wegjoeg bij een rijpe vijg. Ook andere insecten ging ze achterna. Toen ze mij zag vloog ze luid zoemend rond mijn hoofd en ging weer verder. Ze had weinig zin om te poseren voor mijn camera.

Al die verschillende wespen met hun uiteenlopende levenswijzen zijn zo de moeite waard om te bekijken, om te begrijpen. Elke keer wanneer ik voor het eerst een bepaalde wesp zie ben ik benieuwd hoe het leeft en probeer er informatie over te vinden. Natuurlijk heb ik af en toe een favoriet. Zoals de foto van deze hongerwesp. Gewoon omdat dit diertje van een andere planeet lijkt te komen.

Met dank aan Dick Belgers

auteur
Lia Koster
laatst gewijzigd op
gepubliceerd op
uri:urn:uuid
8d740ba6-ccd3-4ffb-b33b-316fc565bcb0