Hongerwespen
De meest karakteristiek gevormde wespen zijn de hongerwespen. Ze heten zo vanwege hun zeer zeer smalle taille. Het achterlijf is hoog ingepland en met hangende pootjes vliegen ze rond. Ze zijn zo slank (en best klein) dat ze moeilijk te zien zijn en lastig te fotograferen. Wat mij betreft zijn dit diertjes die zo uit een sciencefiction film ontsnapt zouden kunnen zijn. Er zijn ongeveer 10 verschillende soorten in Nederland, maar er is heel weinig van bekend. Het zijn sluipwespen. Geen parasieten zoals teken of vlooien, maar parasitoïden. Met een lange of korte legboor wordt een ei bij een gastheer gelegd. Het ei of de larve van bijvoorbeeld een metselbij wordt opgegeten. De gastheer gaat uiteindelijk dood. De larve van een hongerwesp eet daarna het vegetarische voedsel in het nestje van de bij op. De volwassen wesp eet nectar van bloemen met ondiepe bloemkelken, zodat de korte tong bij de suikerrijke vloeistof kan komen.
Wanneer een vrouwtje een nest heeft gevonden waar ze haar eitjes in legt, beslist ze of en hoeveel mannetjes en vrouwtjes ze gaat leggen. Na paring met een mannetje heeft ze namelijk sperma opgeslagen. Wanneer ze dat gebruikt, komen er uit de bevruchte eitjes vrouwtjes. Onbevruchte eitjes worden mannen, die hebben alleen de genen van hun moeder. Dit is ook zo bij bijen en mieren.
De laatste twee zomers heb ik af en toe een hongerwesp kunnen fotograferen. Op bloemen en zeker ook bij het bijenhotel. Ze zijn echter kieskeurig bij het kiezen van een nest om een ei in te leggen. Dat ik tot nu toe geen nieuwe generatie hongerwespen uit het hotel heb zien komen, zegt niks. Je weet maar nooit.
- auteur
- Lia Koster
- laatst gewijzigd op
- gepubliceerd op
- uri:urn:uuid
- 7d5d9a09-22d1-4429-aee6-753a19adf55a