Kwiek en zonnig

In september en oktober is de zon niet meer zo sterk. Er zijn minder bloemen en er vliegen minder insecten. Ik zie vooral geel gestreepte dieren. Zodra de zon schijnt is het heel druk bij de klimop in mijn achtertuin. Rustig sta ik tussen wespen foto’s te maken. Tot nu toe heb ik geen allergische reactie gehad op een steek van een wesp, dus ben ik niet bang. Ze hebben trouwens niet echt belangstelling voor mij. Als ik lang genoeg tussen ze sta, hoor ik gewoon bij het meubilair. Door met de camera in te zoomen zie ik steeds meer verschil tussen de ene en de andere wesp. Groter, kleiner, geler, andere koptekening. Het zijn veelal Duitse en gewone wespen. Er zijn er ook met oranje voelsprieten en oranje poten. Dat zijn Franse veldwespen. Met vermoedelijk de opwarming van het klimaat zijn ze vanuit het zuiden hier naartoe gekomen. Het zijn vriendelijke wespen. Ze komen niet vlak bij mensen wanneer die iets zoets nuttigen op een terras. Ze eten nectar en de jongen krijgen levende insecten als voer.

Er zijn er die geen lange voelsprieten hebben. Ook hebben ze andere gele strepen. Dat zijn zweefvliegen. Eén van de meest bekende zweefvliegen, die in veel verschillende biotopen voorkomt, is de bessenbandzweefvlieg. Net als de gewone pendelvlieg makkelijk te verwarren met een wesp, al zijn ze wel iets kleiner. Iets kleiner en vooral slanker zijn de grote langlijf en de snorzweefvlieg. Hun larven eten vooral bladluis. Zweefvliegen hebben geen angel en zijn belangrijk voor bloembestuiving. Heel nuttig in je tuin.

Een gewone vliegendoder struint kwiek de struiken af. Ik kan nog net op tijd een foto maken, wanneer zij een groene vleesvlieg te pakken heeft en ermee weg vliegt. De vangst wordt naar een (solitair) nest gebracht, waarschijnlijk ergens in de grond. Het is een graafwesp. In Nederland zijn ongeveer 160 soorten graafwespen. Deze wespen hebben evenmin een angel. En daar ik best veel vleesvliegen in de tuin heb, ben ik blij dat deze vliegendoders er zijn.

auteur
Lia Koster
laatst gewijzigd op
gepubliceerd op
uri:urn:uuid
aee96402-5030-4a89-a4c7-ba4540275666