Miljoenen jaren geleden en nu

Sommige gebeurtenissen gaan heel snel. Ik zie ongeveer wat er speelt, maar op de foto wordt duidelijk dat het een heftig tafereel is. Graafwespen die op jacht zijn. Ze heten zo omdat de meeste graafwespen hun nestjes in de grond graven. Er zijn in Nederland 160 soorten graafwespen. Elke graafwesp heeft voorkeur voor één of een paar soorten prooien. Vlees voor hun nakomelingen.

Een gewone vliegendoder zit op de uitkijk. Ik herken haar niet direct tussen de geel-zwart gestreepte Duitse en gewone wespen. Ze beweegt echter anders en dan blijkt dat ze een groene vleesvlieg te pakken heeft. Een groefbijendoder eet nectar van bloemen. Ineens maakt zij een snelle duik en heeft een mannelijke gewone geurgroefbij te pakken. Ik ben groefbijtjes aan het fotograferen, waarvan er eentje even later ook gevangen wordt door een groefbijendoder.

Graafwespen zijn nauw verwand aan bijen. Eerst waren er wespen, misschien wel 280 miljoen jaren geleden. Bijen zijn er uit voortgekomen, 124 miljoen jaren geleden. Vegetarische wespen zou je kunnen zeggen. Ongeveer 100 miljoen jaren geleden verloren sommige wespen hun vleugels en ontstonden mieren. (uit: De wesp. De geheimen van een onmisbaar insect, van Seirian Sumner)

Graafwespen hebben zelf ook vijanden. Parasieten als de juweelwesp (goudwesp), sluipwespen, mierwespen, dambordvliegen en anderen. Mierwespen ben ik in Nederland (3 soorten) nog niet tegen gekomen. Wel een keer in Brazilië. Vrouwtjes van de mierwespen hebben geen vleugels. Toch zijn het wel wespen.

auteur
Lia Koster
laatst gewijzigd op
gepubliceerd op
uri:urn:uuid
d73d68e3-fa43-4c8f-9a61-b23acf9b8172