Om de tuin leiden
Hommels hebben een harig vachtje. Ze zien er zacht uit. Ik heb er wel eens eentje heel voorzichtig en zachtjes geaaid. Met goed kijken zie ik verschil in verschijningvorm. Andere patronen en andere kleuren. Ik noem een paar veel voorkomende soorten: tuinhommel, akkerhommel, aardhommel, boomhommel en steenhommel.
Foto's worden groter door erop te klikken.
Er zijn grote en kleinere hommels. De kleinere exemplaren zijn meestal werksters of mannetjes. De meeste van de Nederlandse hommels zijn sociale dieren. Net als de honingbij leven ze in een kolonie met een koningin en vele werksters die meerdere jongen verzorgen.
Een grote hommel die er net anders uitziet dan mij bekend, rust uit op een bamboestokje. Het blijkt een gewone koekoekshommel te zijn. De vrouwtjes van deze soort doen niet de moeite om zelf een nest te maken. Ze legt haar eitjes in die van onder andere de akkerhommel.
Een vrij kleine hommel trekt mijn aandacht. Er is iets vreemds aan. Het is geen hommel, het is een hommelbijvlieg. Een zweefvlieg die een hommel imiteert. Zo worden andere dieren als vogels, predatoren, om de tuin geleid. Hommels zijn bijen. Vrouwelijke hommels kunnen steken. De meeste vogels zullen daarom ook de hommelbijvlieg met rust laten.
- auteur
- Lia Koster
- laatst gewijzigd op
- gepubliceerd op
- uri:urn:uuid
- a0715295-4e49-4692-9e26-44fee90a92b7