Unieke bijen

De ene bij is de andere niet. Er bestaan ruim 350 verschillende wilde bijen in ons land. Soms heb ik niet meteen door dat het een bij is. Neem nou de bleekvlekwespbij. Dat is toch wel een apart model van ongeveer 8 mm grootte. Van wespbijen zijn 48 soorten gesignaleerd. De bleekvlekwespbij verzamelt geen stuifmeel en maakt geen nest. Haar ei legt ze in het nest van onder andere het roodbuikje.

Het roodbuikje is een kleine soort zandbij, ongeveer 8 mm groot. Het roodgatje kan 11 mm worden. Er zijn 76 soorten zandbijen waargenomen. Sommigen zeldzaam, anderen algemeen en in heel Nederland voorkomend. Zoals de naam al zegt, maken zandbijen hun nestjes veelal in zanderige bodems.

De grote wolbij is één van de grotere wilde bijen die ik in de tuin tegenkom. Deze bij is ongeveer 16 mm groot. Zij maakt haar nestjes in bestaande holtes met plantenharen (die schraapt ze van bv ezelsoor of prikneus). Er zijn 3 soorten wolbijen in Nederland.

Een maskerbij is één van de kleinste wilde bijen van om en nabij 6 mm. Er zijn nog andere duidelijke verschillen. De wolbij heeft aardig wat haar en een tekening. Een maskerbij is tamelijk kaal en voornamelijk zwart op de tekening na op zijn gezicht. In ons land zijn ongeveer 25 soorten maskerbijen bekend. Zij maakt haar nest in verlaten gangen van andere insecten in hout of riet. Uit een klier in haar lichaam komt een kleverige substantie waar ze een wandje mee maakt. Al likkend bekleedt ze ook de zijwanden. De nestgang wordt tenslotte afgesloten met een zijdeachtig vliesje. Dat alles met behulp van een eiwitrijke vloeistof uit haar lijfje. Al komen de tuinmaskerbij en de gewone maskerbij heel algemeen voor, uniek zijn ze wel.

auteur
Lia Koster
laatst gewijzigd op
gepubliceerd op
uri:urn:uuid
7fbb1818-fdfb-43a9-a1ad-9020f3b8417d